Rozé kacsamell karamellizált körtével

IMG_7252

A ma esti vacsora előkészületei nagy izgalomban teltek. Először is azért izgultam, hogy találjak cserepes rozmaringot, mert anélkül tényleg befuccsolhatott volna az egész este, utána pedig jött a nagy pörgés a konyhában.

Ismét határozott elképzeléseim voltak, már a tálalást is elképzeltem magam előtt, mielőtt még főzni kezdtem. Maximalista vagyok. Ez néha jó, de néha az őrületbe kergetem saját magam is 🙂

Rengeteg mindenre kellett egyszerre figyelni, pedig a blogom koncepciója volt a könnyen elkészíthető vacsorák elkészítése, mellyel kedvet csinálok egy kevésbé főzni szerető/akaró közegnek.

Most sütöttem harmadszor életemben kacsát. Először sütőzacsival próbálkoztam, ami nem lett rossz, sőt, minden kezdő kacsa-sütőnek szívből ajánlom, hiszen csak az időre kell odafigyelni, nagy bajt nem okozhatsz az ételben! 🙂

Másodszorra pedig a rose kacsamellel próbálkoztam, mely inspirációja volt egy előzetes vacsora az egyik kedvenc éttermünkben, a Fiókában. De erről majd egy külön bejegyzésben írok, mert abszolút említést érdemlő, és külön posztot érdemlő az étterem!!!!

De térjünk vissza az első rose kacsamellemhez. Hm.. Sütés előtt elmélyültem a kacsasütés rejtelmeiben, végigolvastam az összes gastroblogot, receptoldalt, ki, mit ajánl a tökéletes rose kacsamell eléréséhez.

Az első kacsám nem feltétlenül félresikerült, inkább ösztönzött a továbbtökéletesítésre. És így született meg a ma esti majdnemelégedettvagyokvelekacsa…

Kezdjük is a lépésekkel. Először is vettem 1 kg parázskrumplit – azért őt választottam, mert tudtam, hogy a minikrumplik csodásan fognak kinézni tálaláskor, így nagyon nem tévedhetek. Megfőztem őket egy jó adag só társaságában – ízlés kérdése – megvártam, amíg kihűlnek, majd a nagyobb darabokat kettévágtam, és olivaolajon só és bors társaságában, na meg a csodafűszer, rozmaringgal együtt. Kész is a köret.

Közben elkezdtem párolni a körtét, vajon, és jó sok barnacukor társaságában. Időközben kinyílt egy üveg vörösbor is, ami hozzákerült a mártáshoz. Megpároltam, majd hagytam kihűlni ezt az édesmártást, tettem hozzá egy kis sót és borsot is, hogy megadja az egész pikantériáját. Majd amikor kihűlt, összeturmixoltam, és voilá…tálaláshoz szuper alany.

Közben elkezdtem sütni a gyönyörű kacsamellet. Bekockáztam a bőrős részét, jól besóztam és borsoztam, majd egy forró (grill)serpenyőben megsütöttem, majd ugyanígy tettem a másik oldalával is. Érezni fogod, kb. mikor lesz jó, hiszen kezd szép aranybarnára sütni. Ez kb. 5-7 perc mindkét oldalon, külön-külön. Majd az előre bemelegített forró sütőbe pakolom, a steakburgonyák társaságában, további rozmaringgal fűszerezve.

Nekem így nézett ki:

image-2

Hogy tovább fokozzam az egész ízorgiát, még tettem félre körtét negyedelve, ezt is megpároltam, és már csak a tálalás maradt hátra. Szerezzetek be feltétlenül premiuim balzsamecetet, a legtökéletesebb díszítőelem és a savanykás íze még egyet dob az egész ízvilágon.

Engedjétek szabadjára a kreativitásotokat, és alkossatok csodás vacsorákat, melyekkel feldobjátok nem csak a saját hangulatotokat és estéiteket, hanem másokét is!

Remélem nekem is sikerült egy kis inspirációt adnom, hogy használjátok ki a kreatív energiáitokat a főzésben! 🙂

 

Advertisements

2 thoughts on “Rozé kacsamell karamellizált körtével

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s